Διαβάστε ολόκληρο
το τελευταίο τεύχος του περιοδικού
"Ελευθεροεπαγγελματίας Ιατρός"
εδώ.

Βρείτε τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού
στο Iatriki on Line.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και με την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ κ.Νίκη Δανδόλου, πραγματοποίησε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για να συζητήσει για την δυνατότητα στήριξης των νέων ιατρών και ιατρικών εταιρειών. Τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ.Γεώργιου Πατούλη, εκπροσώπησε στην σημερινή συνάντηση ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, κ.Φώτιος Πατσουράκος, παρευρέθηκαν δε η Νομική Σύμβουλος του Ι.Σ.Α., κ.Δήμητρα Κονιδάρη και ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος, κ. Θοδωρής Μπαρμπούρης. Ο ΙΣΑ κατέθεσε πρόταση αναφορικά με την ενίσχυση των ιατρών και των ιατρικών εταιρειών που πρόκειται να ξεκινήσουν την λειτουργία ενός νέου ιατρείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, προκειμένου υπάρξουν περεταίρω διευκρινήσεις για την υλοποίηση της πρότασης του ΙΣΑ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Παρέμβαση έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα των ιατρών με επιστολή του προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χ. Χάλαρη. Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε ιατρούς μέλη του, σχετικά με την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην αδυναμία ορθής απεικόνισης των οφειλών των ιατρών στο Ε.Τ.Α.Α. τομέας Τ.Σ.Α.Υ. δηλαδή αφορά τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12/2016 και πριν την δημιουργία του Ε.Φ.Κ.Α. και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση εάν υπάρχουν οφειλές.
Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρεται το εξής: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι σε γνώση σας και ουσιαστικά το έχετε αποδεχθεί και γνωρίζουμε ότι εργάζεστε για την επίλυση του. Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας των δίκαιων αιτημάτων των ιατρών μελών του προτείνει, μέχρι την τελική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα των ιατρών να δίνεται λαμβάνοντας υπόψιν την ασφαλιστική κατάσταση του ιατρού από 01/01/2017 και μετά. Δηλαδή να μην λαμβάνονται υπόψιν τυχόν οφειλές μέχρι 31/12/2016 αλλά να εξετάζεται μόνο αν υπάρχουν οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. από 01/01/2017 και έπειτα».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τον απολογισμό του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει. Οι ΤοΜΥ που έχουν αναπτυχθεί είναι οι μισές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει το  Υπουργείο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε  τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, την ώρα που προέβλεψε για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησε σε πλήρη απορρύθμιση των υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού. Έγινε προσπάθεια να επιβληθεί ένα ιδεοληπτικό, πρόχειρο και κακοσχεδιασμένο σύστημα ,ερήμην του ιατρικού κόσμου. Σήμερα οι  ΤοΜΥ υπολειτουργούν, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραπαίει και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Ειδικά στην περιφέρεια ένας μεγάλος αριθμός ασθενών  υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Δυστυχώς οι πολίτες  πληρώνουν με την υγεία τους τα  τελευταία χρόνια, τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΙΣΑ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Το νοσοκομείο λειτουργεί με 80 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού την ώρα που δέχεται πάνω από 1.600 ασθενεις στην εφημερία του

Σοβαρα προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα νοσοκομεία της Αττικής ,το οποίο δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών. Το νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα, ο προεδρος του ΙΣΑ  Γ. Πατούλης ,ο οποιος διαπίστωσε οτι λειτουργεί χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους,  στο νοσοκομείο καταγράφονται 80 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού,ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό ,σε σχέση με άλλα νοσοκομεία είναι λιγότερο κατά 20% καθώς δεν έχουν αναπληρωθεί κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεως. Το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1600 ασθενείς στην εφημερία του, ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μικρότερο στην περίπτωση που λειτουργούσαν και ήταν σε επάρκεια οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και στο θέμα της μη ένταξης του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και  ανθυγιεινά, ενώ σημείωσαν ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 3 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη που έχει καταρτιστεί και υποβληθεί τα χρήματα προορίζονται για την ανακαίνιση του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου.

Ο Γ. Πατούλης από την πλευρά του ,αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας ,προκειμένου να μην απευθύνονται όλοι οι ασθενείς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στη συνέχεια σημείωσε ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο,προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών. «Είμαι κοντά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ,το οποίο παλεύει ηρωικά και κάτω από δύσκολες συνθήκες προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Οφείλουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ,για να μην υπάρχουν κενές θέσεις ,στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η Αττική και οι πολίτες της αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ευθύνη όλων μας να επιλέξουμε τους καλύτερους για να μας διοικήσουν », σημείωσε ο Γ. Πατούλης.   

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ,ο προεδρος του ΙΣΑ συνοδευόταν από εκπροσώπους τοπικών φορέων, συλλόγων εργαζομένων, υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους καθως και από το βουλευτή της ΝΔ και πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής Ι. Τραγάκη.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Στο μοντέλο των υγιών πόλεων  που  διασφαλίζουν δίκτυ προστασίας, για τις ευπαθείς ομάδες των ασθενών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων, με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, να  σταθεί  δίπλα στις πιο  ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας, με κάθε δυνατότητα και προοπτική που προσφέρει η σύγχρονη  επιστήμη. «Μέσα από τα μοντέρνα κοινωνικά συστήματα  και τις σύγχρονες τάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις προηγμένες κοινωνίες του κόσμου σχεδιάζουμε  Υγιείς, Έξυπνες, Χαρούμενες Πόλεις, που σέβονται τον πολίτη και προστατεύουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους», επεσήμανε ο κ. Πατούλης. Σχετικά με το Σχέδιο Δράσης, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη  των ευαίσθητων ομάδων των ασθενών, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, τους εξής άξονες:

  • Βελτίωση της προσβασιμότητας με στοχευμένες παρεμβάσεις ,σε υποδομές, μέσα μεταφοράς κ.τ.λ.
     
  • Άμεση στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, με προσωπικό, αλλά και εθελοντές, ώστε σε κάθε γειτονιά της Αττικής, να υπάρχει ομάδα υποστήριξης, αυτών των ασθενών. 
     
  • Έμφαση στη διάγνωση και στην πρόληψη, μέσα από υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται δωρεάν στον πολίτη.
  • Οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη, με υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, σε πάσχοντες και οικογένειες ασθενών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην οικοδόμηση μίας προσβάσιμης από όλους κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα και προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα, οι πολίτες, να πάψουν να νοιώθουν αβοήθητοι», κατέληξε ο κ. Πατούλης

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Copyright © 2013 Ε.ΕΛ.Ι.Α. All Rights Reserved.
Powered by DOCTORSmedia